10 tips voor het kopen van de juiste serre

Advies voor het kopen van de juiste serre

U wenst een serre te kopen? 10 tips bij het kiezen van de juiste serre.

  1. Keuzehulp ‘Kies uw serre’
  2. Gebruik van de serre
  3. Soort serre
  4. Locatie
  5. Formaat
  6. Afdichting
  7. Accessoires
  8. Levering
  9. Montage
  10. Onderhoud
  1. Keuzehulp ‘Kies uw serre’

Maak gebruik van de keuzehulp ‘Kies uw serre. Na het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen vindt u direct de serres die voor u interessant zijn.

  1. Gebruik van de serre

Bepaal waarvoor u de serre wenst te gebruiken. Wat wenst u te kweken? Maakt de serre onderdeel uit van uw siertuin of wordt de serre bij een moestuinvereniging geplaatst? Wilt u in de serre alleen kweken of kweken combineren met loungen?

Wat te kweken in een serre

Kruiden en lage gewassen als sla kunt u kweken in een lage serre zoals een broeiserre of patioserre. Klimmende gewassen als tomaten en komkommers hebben hoogte nodig en worden gekweekt in een tuinserre, muurserre, folietunnel of tunnelserre.

Serres voor de praktische kweker

De tuinserres Popular en Universal zijn bij uitstek geschikt voor de praktische kweker, beide modellen zijn oersterk, duurzaam en bieden veel vierkante meters voor een scherpe prijs. Ook zijn folietunnels en tunnelserres een goede keuze voor de praktische kweker. Deze bieden ook veel kweekruimte voor een scherpe prijs, echter zijn folietunnels of tunnelserres niet zo duurzaam als aluminium tuin- of muurserres welke tientallen jaren meegaan.

Heeft u een kleiner budget of wenst u een kleinere serre? Kies dan voor een broeiserre, patioserre of folieserre.

Een sieraad in de tuin

Indien de serre op een mooie plaats komt te staan in uw siertuin en dient op te gaan in de omgeving of juist een blikvanger te zijn kiest u voor een tuin- of muurserre. U heeft de keuze uit verschillende modellen, maten en kleuren. Voor een klassieke look is voor een aantal modellen een victoriaanse nok optioneel leverbaar.

Overwinteren

Koopt u een serre met als doel planten te laten overwinteren? Een polycarbonaat serre heeft de hoogste isolatiewaarde. U kunt in een serre tijdens de winter noppenfolie aanbrengen voor extra isolatie. In een tuinserre of muurserre plaatst u noppenfolie eenvoudig met behulp van snapshots.

Kweken en loungen

Wenst u, naast het kweken, ook te ontspannen? Mogelijk is een tuinkamer iets voor u. De tuin wordt een heerlijke plek om je in terug te trekken en te genieten van de natuur en de rust.

Tuinserre Popular, ideaal voor de praktische kweker:

Tuinserre Popular, ideaal voor de praktische kweker

  1. Soort serre

Zodra het duidelijk is waarvoor de serre gebruikt dient te worden kan u een soort serre kiezen welke past bij uw gebruik.

- Tuinserre, een aluminium of houten serre waarin men kan staan en gebruikt kan worden voor zowel kweken als loungen. Een tuinserre gaat vaak tientallen jaren mee en is geschikt voor het kweken van alle soorten gewassen. Leverbaar in verschillende modellen, maten en kleuren.

- Muurserre, een serre waarin men kan staan en welke geplaatst moet worden tegen een rechte en stevige muur met voldoende hoogte.

- Broeiserre, een kweekbak welke gewassen beschermd tegen invloeden van buitenaf waardoor het kweekseizoen wordt verlengd. Ideaal voor de beginnende kweker en zeer geschikt voor het kweken van kruiden en sla.

- Patioserre, een staande serre voorzien van een achterwand waardoor deze eenvoudig verplaatsbaar is. Ook heeft een patioserre altijd een klepraam en kweekschappen waardoor u kan kweken op meerdere niveaus. Met een patioserre kunt u kruiden, sla en groente kweken op een kleine ruimte.

- Folieserre, een buisconstructie voorzien van een foliehoes gemaakt van UV-bestendig folie met een ritsdeur en horrengaas ramen. Grootste voordeel is de prijs, houdt u er echter rekening mee dat een foliehoes na enkele jaren zijn UV-bestendigheid verliest.

- Tunnelserre, een professionele folietunnel voorzien van een draaideur en diverse horrengaas ramen voor het beheersen van de temperatuur in de serre. Geschikt voor de praktische kweker, houdt u er echter rekening mee dat een foliehoes na enkele jaren zijn UV-bestendigheid kan verliezen en vervangen dient te worden. Reservehoezen zijn los leverbaar.

  1. Locatie

Plaats een serre op een zonnige plek, bij voorkeur op een locatie waarbij deze gedurende de dag van het zowel het ochtend- als het avondzonnetje kan profiteren. Op deze manier blijft het zo lang mogelijk warm in de serre. Bij het plaatsen van een tuinserre dient u er rekening mee te houden dat tijdens de montage de ruiten van buitenaf geplaatst en vastgezet worden.

Bij de keuze voor een folieserre is het advies om de serre te plaatsen op een locatie in de luwte.

  1. Formaat

Voor een serre geldt: hoe groter de serre, hoe kleiner de temperatuurschommelingen. Wenst u alleen kruiden en lage gewassen als sla te kweken? Kies dan voor een broeibak of patioserre.

Voor het kweken van klimmende gewassen als tomaten en komkommers is hoogte nodig. Tuinserres, muurserres, tunnelserres zijn hiervoor geschikt. Heeft u een kleine tuin en een klein budget maar heeft u toch hoogte nodig voor het kweken van tomaten en komkommers? Kies dan voor een folieserre. Houdt bij het kiezen van een glazen tuin- of muurserre er rekening mee dat de serre doorgaans tientallen jaren meegaat. Als u eenmaal de smaak te pakken heeft en meer wenst te kweken kan een serre zomaar te klein zijn.

Wenst u tevens te kunnen zitten in uw serre? Kies dan voor een serre van minimaal 6 m2.

Om een goed beeld te krijgen van het formaat van een tuin- of muurserre kunt u onze showroom, op afspraak, bezoeken.

  1. Afdichting

Er zijn verschillende afdichtingen beschikbaar met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Voor een tuin- of muurserre geldt dat u vaak de keuze heeft tussen tuindersglas, veiligheidsglas en polycarbonaat.

- Tuindersglas. Voordelen: prijs en duurzaamheid. Nadelen: Ruiten dakpansgewijs stapelen, isolatiewaarde en veiligheid bij breuk.

- Veiligheidsglas (best verkocht). Voordelen: zeer sterk (6x sterker dan tuindersglas), veiligheid bij breuk, duurzaamheid en de uitstraling van de ‘lange’ ruiten. Nadeel: duurder dan tuindersglas.

- Polycarbonaat. Voordelen: isolatiewaarde, diffuus licht en veiligheid. Nadelen: duurzaamheid (verliest UV-bestendigheid na circa 10-15 jaar), mogelijke condensatie van vochtige lucht in de luchtkamers/kanalen, stormbestendigheid en de prijs.

- Folie: folieserres en tunnels zijn voorzien van een UV-bestendige foliehoes. Na enkele jaren verliest het folie zijn UV-bestendigheid en dient deze vervangen te worden. Reservehoezen zijn voor de grotere modellen los verkrijgbaar zodat u blijvend gebruik kunt maken van het buizenframe.

  1. Accessoires

Zorg voor een optimaal kweekresultaat met passende accessoires bij uw serre. U maakt uw serre compleet met o.a.:

- Kweektafels & kweekschappen

Voor het optimaal benutten van de ruimte in de serre zijn kweektafels en schappen verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. Er zijn universele kweektafels en kweekschappen maar ook tafels en schappen welke serre-specifiek zijn qua lengte, materiaal en kleur. Bij iedere serre wordt een passende kweektafel vermeld waarbij de keuze gemaakt moet worden uit een vrijstaande of geïntegreerde kweektafel.

- Automatische raamopeners

Voor de gewassen in de serre is een goede beluchting van levensbelang. Een automatische raamopener helpt hierbij: door reactie op de temperatuur in de serre wordt, wanneer nodig, het raam automatisch geopend en gesloten. De raamopener is ontwikkeld om zo universeel mogelijk toepasbaar te zijn in verschillende aluminium en houten kweekserres.

- Schermgaas en isolatie

Schermgaas voorkomt dat gewassen tijdens de zomerperiode verbranden. Veel of direct zonlicht resulteert in te hoge temperaturen of ‘verbranding’ van gewassen. Afhankelijk van het model en formaat hobbyserre, biedt Royal Well los schermgaas of een schermsysteem op maat.

Noppenfolie isoleert tijdens de winter en is gemakkelijk te plaatsen in aluminium serres d.m.v. snapshots.

- Kweekbakken

Perfect geschikt voor het zaaien en verspenen van gewassen. Zaai je eigen kruiden en oogst de mooiste radijs.

  1. Levering

Voor levering van een tuinserre of muurserre neemt de transporteur telefonisch contact met u op om de afleverdag (maandag t/m vrijdag) af te stemmen. Bij aflevering dient u de zending te controleren op eventuele manco’s en /of schade en hiervan dient u melding te maken op de vrachtbrief. De glaskist moet altijd staand bewaard worden.

Voor kleinere pakketten geldt dat deze per pakketdienst verzonden worden, pakketdienstleveringen zijn te volgen via een track&trace.

Levertijden vindt u bij een product onder het kopje ‘Levertijd & Bezorging’

  1. Montage

Een juiste montage is de basis voor jarenlang kweekplezier. Royal Well serres zijn altijd voorzien van een uitgebreide handleiding. Indien gewenst kunt u montage van uw serre laten uitvoeren door onze ervaren monteurs.

Ondergrond

Zorg voordat u begint met het monteren van de serre dat de ondergrond voldoet aan de volgende eisen:

- De ondergrond dient 100% vlak en stabiel te zijn om de serre juist te kunnen plaatsen en mogelijke verzakkingen te voorkomen. Zorg bij een drempelloze serre dat de voor- en achtergevel 100% waterpas staan.

- De locatie dient ontdaan te zijn van obstakels zoals boomwortels, funderingsresten, stroomkabels.

- Rondom de serre is ruimte nodig voor het monteren en beglazen van de serre.

Fundering

Een serreframe dient altijd op een funderingsrand te rusten. Voor de modellen waarbij de fundering optioneel is vindt u deze terug als ‘bijpassende accessoires’ op de website en in de fysieke prijslijst als optie. De modellen New Classic, New Classic Lean-To, Birdlip, Burford, Blockley, Bourton en Broadway zijn voorzien van een geïntegreerde funderingsrand.

Montage van de serre

Een tuin- of muurserre bouwt u bij voorkeur met 2 mensen op. Hou het weer in de gaten voor het uitkiezen van een montagedag. Indien er een sterke wind staat kunt u het beste de montage uitstellen. U plaatst eerst de fundering, vervolgens het frame en als laatste het glas. Zorg ervoor dat, als u eenmaal begonnen bent met het plaatsen van de ruiten, u niet halverwege stopt en de overgebleven ruiten op een later moment plaatst. Mocht het weer verslechteren en de serre niet winddicht zijn is er een mogelijk dat er ruiten beschadigd raken.

Komt u er zelf niet helemaal uit? Bekijk de behulpzame montagevideo’s of stuur een e-mail naar onze klantenservice.

  1. Onderhoud

Een tuinserre is zeer duurzaam en heeft weinig onderhoud nodig. Onderhoud beperkt zich tot het jaarlijks controleren of de ruiten nog goed vast zitten en het nalopen van de bewegende delen welke aan slijtage onderhevig zijn. Indien u een automatische raamopener heeft bergt u tijdens de winterperiode de cilinder vorstvrij op, de cilinder is eenvoudig los te draaien. Bij een folieserre verlengt u de levensduur van de serre door de foliehoes na het kweekseizoen op te bergen. U voorkomt tevens potentiële schade door een herfststorm.

De meest courante onderdelen vindt u terug op deze service-webshop. Indien u een serre heeft welke door ons is geleverd en de benodigde onderdelen worden niet aangeboden in de service-webshop, dan kunt u per e-mail prijs en levertijd opvragen.

Mocht u ondanks bovenstaande tips nog geen keuze hebben kunnen maken. Neem contact op met onze klantenservice voor een persoonlijk advies.

Ontvangen brief van klant met 35 jaar oude tuinserre:

Kies de juiste serre